STRUGA

Madhështor dhe eksitues
Misterioz dhe befasues

scroll down

Struga është qytet në pjesën jugperëndimore të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Shtrihet në rrafshin e fushës së Strugës në të dy brigjet e lumit Drini i zi dhe në bregun verior të liqenit të Ohrit. Struga është ideale për shëtitje të qeta dhe për të shijuar një pamje të bukur përgjatë bregut të liqenit të Ohrit dhe lumit Drini i zi, kejat e saj kanë stola dhe hije të thella dhe lidhen me tre ura.

Duhet parë në Strugë:

  • Kisha e Shën Gjorgjit
  • Muzeu i Shkencës Natyrore Dr. Nikola Nezlobinski
  • Shtëpia përkujtimore e vëllezërve Miladinovci
  • Manastiri dhe kisha shpellore në Kalishtë
  • Burimet në Vevçan

Struga ka qenë vendbanim i vjetër i peshkimit në kohët e lashta. Emri i saj origjinal është “Enhalon” që do të thotë ngjala. Sllavët e quajtën qytetin në Strugë që do të thotë “gjueti” dhe rrjedh nga fjala sllave “straga”. Sipas të tjerëve, emri vjen nga pozicioni i hapur gjeografik i qytetit – vend ku fryn vazhdimisht era.

Me emrin Strugë, qyteti përmendet për herë të parë në monumentet bizantine të shekullit XI. Në lashtësi përfitoi shumë, sepse ndodhej në rrugën Via Egnatia, që lidhte Perandorinë Romake të Lindjes dhe asaj Perëndimore. Gjetjet arkeologjike dhe monumentet e shkruara të zbuluara tregojnë se jeta këtu daton që nga parahistoria. Vendbanimi i parë neolitik u regjistrua rreth 3000 para Krishtit. I rrethuar me peizazhe malore – në perëndim është Jabllanica, në verilindje Karaormani dhe në juglindje, Galicica – si dhe hapësira e Fushës së Strugës, mundësojnë temperatura më të ulëta vjetore.

Keji në anën lindore të daljes së lumit nga liqeni quhet “Sergei Yesenin” dhe ndodhet pranë hyrjes së plazhit të qytetit. Në këtë kej, përveç Jeseninit, gjenden edhe bustet e poetëve Adam Mickjevich dhe Aco Shopov. Uji nga liqeni i Ohrit rrjedh përmes lumit Drini i zi i cili, duke kaluar nga mesi i qytetit, përmes fushës së Strugës dhe luginës, vazhdon përmes Shqipërisë dhe derdhet në detin Adriatik. Qyteti ka gjithashtu një Muze të Historisë Natyrore dhe kulturës moderne shtëpiake, i cili mban evenimentin ndërkombëtar “Mbrëmjet Poetike të Strugës”. Struga është vendlindja e vëllezërve Dimitri dhe Konstantin Miladinov dhe piktorit akademik Vangel Koxhoman. Për nder të tyre në qytet gjendet shtëpia përkujtimore e “Vëllezërve Miladinov” dhe galeria e artit “Vangel Koxhoman”.